Бүгүн:

Акыркы кабарлар

12:52
КРде кырдаал эң начар сценарий менен өнүгүп жатат. Министрлик COVID тууралуу
10:19
№1 шаардык оорукананын медигинин кайрылуусу боюнча башкы дарыгер текшерилет
10:18
Саламаттык сактоо министри менен орун басарынын абалы айтылды
13:38
Кыргызстанда дыйкандар быйыл эмне өстүрүү менен алек.
13:37
ЖК депутаттары 200 миң сом өлчөмүндө эмгек өргүү акчасын алганбы? Түшүндүрмө
13:33
COVID: муфтият бейтаптар үчүн 1500гө жакын орун даярдады
13:07
Жамгыр, добул жана кар жаайт. Кыргызгидромет шашылыш билдирүү таратты
13:05
600 орундуу “Гансиде” 5 эле кычкылтек концентратору барбы? Министрликтин жообу
13:01
Жээнбеков Бишкектеги күндүзгү стационарга барып, медиктерге жолукту.
12:57
Кесиптик орто окуу жайларга онлайн тапшыруунун жол-жобосу айтылды
12:55
Пандемия университетте окууга бөгөт эмес. Билимдин изи менен Россияга карай
12:53
Элге акысыз кеңеш берген психологдордун борбору түзүлдү. Телефон номерлери
16:13
Учурдун талабы! Боронов эмгек өргүүдөгү дарыгерлерден ишке чыгуусун өтүндү
16:05
Кыргызстанга дагы 200 мобилдик кычкылтек концентратору алып келинди
15:44
Облустар ооруну ооздуктоого кандай даярдык көрүүдө. Ачылган стационарлар
16:18
Боронов: коронавирустун жайылышын токтотуучу бир гана жол бар
16:17
Силерсиз ооруну жеңе албайбыз! Боронов медициналык билими барларды ишке чакырды
16:15
"Унаа" ишканасынын аймактагы бөлүмдөрү карантинге жабылды
16:05
Жээнбеков бир нече судьяны мөөнөтүнөн мурда кызматынан бошотту
16:02
Екатеринбургдан кайткан мекендештер менен чогуу медиктер да келди.
15:56
25 жыл "аралыктан" иштеген киши кантип өзгөрөт. Ойго салган сүрөт
15:34
Соль-Илецкиден жол тарткан мекендештердин экинчи тобу келди
15:33
Бишкекте ишкерлер менен ЖК депутаттары 5 күндүзгү стационар ачат
15:32
Кыйын кырдаалдан кантип чыгабыз? Жээнбеков берген тапшырмалардын тизмеси
15:29
ӨКМ обсервациядагылар кандай тамактанып жатканын көрсөттү.
14:19
Жээнбеков өзгөчө абал режимин киргизүү боюнча пикирин айтты
14:18
Жээнбеков облустар аралык каттамды токтотууну сунуштады
14:15
Соль-Илецкиден 963 кыргызстандык Бишкекке алып келинди, дагы 12 автобус жолдо
14:04
"Ганси" базасында реанимациялык блок ачылды
14:04
Россиядан келген кыргыз дарыгерлери кайсы ооруканада иштей турганы айтылды
14:03
Түркиядан дагы 1 000 кычкылтек концентратору алып келинди
11:06
Бишкектеги ооруканада дарыгердин 12 метрлик сүрөтү тартылууда. Көрүнүшү
11:01
Жардам бергиле! Сабырбек Жумабеков олигархтарга кайрылды
10:51
Президент Жээнбеков кимдерди "эл душманы" деп атаарын айтты
15:26
Пандемияда кымбаттаган дарылар: чыга элек токтом, алакан жайган аптека ээси
15:17
Росавиация 1-августка чейин эл аралык каттамдарга тыюу салды
15:16
Новосибирскиден 186 кыргызстандык атайын каттам менен алып келинди
12:49
Билим берүү министрлиги 1-сентябрга кандай даярдык менен барарын айтты
11:54
Бишкекке Бангладештен 103 кыргызстандык жана коңшу өлкөнүн жарандары келди
11:48
Бишкекке Түркиядан 232 кыргызстандык кайтып келди. Арасында балдар бар
15:09
Бишкектин Октябрь районунун акими Ситников кызматынан бошотулду
14:28
Кыргызстанда РФ Баш мыйзамына өзгөртүү киргизүүгө добуш берүү кандай өттү
11:28
"Гансиде" пневмония болгондорду кабыл алуу үчүн 600 орун даярдалды.
11:20
Мэр Суракматов: рейддин санын көбөйтүп, айып пулду эскертпестен салабыз!
11:19
Мэр Азиз Суракматов COVID-19дан айыгып, ишке чыкты
Бардык кабарлар

Жарым фабрикат, тез татымдан баш тарткан киши тамакты аз жеп баштайт. Себеби

Жаңылыктар
49
0

Рецепторлор тамак-аштын көлөмүнө, анын даамын татууга жана ырахат алууга жооп берет.

Фастфуд менен жарым фабрикаттан баш тартып, ден соолукка пайдалуу азыкка өтүү сугалактыкты жоёт. Бул даам рецепторлорунун калыбына келиши менен байланыштуу экендигин Sputnik радиосуна медицина илимдеринин доктору Василий Генералов айтып берди.

"Рецепторлор тамак-аштын көлөмүнө, анын даамын татууга жана ырахат алууга жооп берет. Эгер алар жакшы иштебей калса, адам көп жей баштайт. Буга азыктын сапаты таасир бериши мүмкүн. Азыр жарым фабрикат азыктарда консерванттар жана химиялык боёктор бар экендиги белгилүү. Ошолор рецепторлорго зыянын тийгизип жатат. Конспирологиялык теория боюнча адамдын даам сезгичтиги канчалык төмөн болсо, тамакка ошончолук баш-оту менен кирип кетет", — деген Генералов.
Дарыгер белгилегендей, рецепторлорду калыбына келтирүүгө болот. Бул үчүн "баңгизаттай тартып турган" пайдасынан зыяны көп азыктардан баш тартуу керек.

 

"Жарым фабрикаттарды, фастфудду канчалык аз жесе, рецепторлор ошончолук өз калыбында иштеп баштайт. Алар калыбына келүүгө жөндөмдүү. Ошондуктан эт, жумуртка, балык жана жашылчадан даярдалган салаттарга өтүү керек. Адам пайдалуу тамактарды жеп баштаганда башка азыктардын чыныгы даамын сезет. Кадимки помидор же бадыраңдын дагы даамы укмуш экенин сезесиз. Сиз мурда кондитердик азыктарды көп жегенде углеводдун ченемин жогорулатып жибергенсиз. Аларды жебей калганда рецепторлор ордуна келет", — деген доктор.

Окумуштуулар буга чейин салмак кошууга жыт дагы таасир берерин айтып чыгышкан.

Дагы: https://sputnik.kg/world/20200622/1048749447/zharym-fabrikat-tez-tatym-bash-tartuu-pajdaluu.htmlскачать dle 11.0фильмы бесплатно